A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Y Z
24- karatni zlatni listići: zlato koje se koristi i u prehrambene svrhe, nanosi se na lice i usne.
Algae Extract 2 – Ekstrakt algi 2: snažni minerali iz mora koji štite, hrane i njeguju sve tipove kože, zrelu i osjetljivu. Zadržava vlagu u koži, smiruje upalu i vidno poboljšava stanje osjetljive kože. Štiti od štetnog utjecaja UV zraka, oštećenja stanica, te smiruje opekotine.
Algae Extract – Ekstrakt algi: mješavina tehnološki obrađenih morskih minerala koja štiti i njeguje obrve. Obrve postaju zdravije, mekše i lakše ih je kontrolirati. Ekstrakt također sprečava pucanje i ispadanje trepavica.
Algae - Alge: povećavaju obujam i djeluju atioksidativno.
Aloae Leaf Exstract – Ekstrakt aloe vere (biljka za prvu pomoć): ekstrakt dobiven iz lišća aloe vere. Postoji više od 300 vrsta. U medicinske svrhe se koristi više od 3000 godina. Spominje se u Bibliji. U kozmetici se koristi zbog svojih omekšavajućih svojstava. Hidratizira i umiruje.
Specijalno formulirana i pročišćena aloe vera u našim preparatima izaziva manje osjetljivosti nego „sirovi“ gel.
Aqua – Voda: Deionizirana voda
Arbutin – Arbutin: spoj koji izbjeljuje kožu i sprječava hiperpigmentaciju. Inhibira enzim tirozinazu koji utječe na stvaranje melanina. Sprječava djelovanje slobodnih radikala. Također djeluje protuupalno i antibakterijski. Koža ga dobro podnosi, ne uzokuje iritacije, ne pokazuje nuspojave i nema dokazani toksični učinak. Izoliran je iz medvjetke. Medvjetka je biljka iz porodice Ercacae (vrijesovke) koja raste u Europi, Sjevernoj Aziji i Sjevernoj Americi. Tradicionalno se koristi ekstrakt lišća medvjetke.
Ascorbyl Palmitate – Askorbil palmitat: ester masne kiseline i aksorbinske kiseline (vitamina C), konzervans i antioksidans.
Avocado Oil – Ulje avokada: Bogato mastima, vitaminima A i C. U pučkoj medicini koristi se kao afrodizijak.
Beeswax – Pčelinji vosak: prirodna tvar dobivena iz pčelinjih saća. Može biti žut ili bijel. Ima snažna antimikrobna svojstva. Vegani izbjegavaju proizvode koji sadrže vosak.
Bisabolol – Bisabolol: aktivni sastojak kamilice, smiruje iritiranu, upaljenu kožu, sprječava infekcije.
Bis-Diglyceryl Polyacyladipate-2 - Bis-digliceril poliaciladipat - 2: mješavina organskog biljnog ulja.
Bismut Oxychloride - Bizmut oksiklorid: poznat kao „sintetički piling“. Nalazi se u zemljinoj kori. Zamućuje materijal kojem se dodaje, pa se koristi u proizvodima koji kamufliraju i koji su svilenkasti na dodir. Niti jedan naš proizviod ne sadrži ovaj spoj.
Borage Seed Oil – Ulje boražine: biljni ekstrakt koji ima emolijentna svojstva. Bogato je gama linoleinskom kiselinom, omega-6 masnim kiselinama. Ima protuupalna svojstva pa je dobro kod rozaceje i akni.
Borov nitrid – sirovi se mineral koristi u keramičkoj, ali i u kozmetičkoj industriji. To su ravni heksagonalni listići kristala koji se međusobno preklapaju. Upravo zbog te jedinstvene strukture koristi se u kozmetičkim preparatima jer omogućuje lagano nanošenje, koje ostavlja svilenkast trag na koži. Izvrsno prijanja i omogućuje soft-fokus efekt.
Buckwheat Seed Extract – Ekstrakt sjemenki heljde: dobiven iz zrnja Poligonum fagophyrum. Učinkovito smanjuje podbuhlost oko očiju.
Calcium Sulfate – Kalcijev sulfat: fini prah bez okusa i mirisa koji daje boju i učvršćuje.
Calendula (Marigold) – Neven: ima umirujuće, antiseptičko i protuupalno djelovanje, te umiruje svrbež. Namjenjen masnoj, aknoznoj i/ili osjetljivoj koži. Ekstrak dobiven iz cvijeta nevena.
Candelilla Wax – Kandelila vosak: biljni vosak dobiven iz Euphorbiaceae vrsta. Daje volumen kremasto praškastim pripravcima. Hrani, vlaži kožu, te zaglađuje teksturu.
Caprylic/Capric Triglyceride – Triglicetid kaprilične i kaprinske kiseline: masna mješavina ulja kokosa. Omogućuje disperziju pigmenata.
Carbomer – Karbomer: gusta, stabilna emulzija.
Carmine – Karmin: grimizan pigment dobiven iz lisnih uši kaktusa koje obitavaju na području Meksika i Centralne Amerike. Pigment nije toksičan i FDA ga je odobrila 1977. kao bojilo za hranu. Crveni pigment se može izolirati samo iz ušiju koje su umrle prirodnom smrću, a njih tisuće dnevno ugiba nakon parenja. Tada se skupljaju s kaktusa i ekstarhiraju. Vegani i oni koji drže košer izbjegavaju proizvode koji sadrže karmin.
Carnauba Wax – Karnauba vosk: Brazilsko ga drvo luči iz svojih listova kako bi sačuvalo vlagu. Domoroci ga nazivaju Drvom života zbog njegove dobrobiti za zdravlje.
Castor Seed Oil – Ulje sjemenki ricinusa: dobiveno iz sjemenki ricinusa. Smiruje kožu.
Cellulose – Celuloza: biljna vlakna. Ugušćuju kozinstenciju i povezuje sastojke u proizvodu.
Cetyl Alcohol – Cetilni alkohol: masni alkohol koji stabilizira emulzije. Ugušćuje kozinstenciju i povezuje sastojke u proizvodu.
Cetyl Stearat – Cetil stearat: prirodni emolijent. Naš je iz prirodnih izvora.
Chamomile Extract – Ekstrakt kamilice: djeluje protuupalno i atiseptički. Studije su pokazale da smanjuje suhoću, svrbež, crvenilo i preosjetljivost iritirane i upaljene kože. Ektrakt se dobiva iz cvjetnih glavica.
Chromium Oxide Greens – Zeleni kromov oksid: oksid kroma dobiven iz zemljine kore. Postoji rizik od alergijskih reakcija. Koristi se u sjenilima Emerald, Taupe, Khaki Kraze, Seafoam, Nighttime eye shadow kit (Khaki), Bling eye Shadow kit (Seagreen) i Jade (artist Eyes); Green Silk eye gloss; Navy Lengthening mascara; Aburn i Brunette gel za obrve; 24 – karat Green shimmer powder; kremesto-praškasti tuš Black/brown Plus (cooper quarter) i Jewel Box (green quarter); i Blondie, Auburn i Brunette brow kist.
Cocamidopropyl Hidroxysultaine: kokamidopropil hidroksisultain, antistatični satojak u proizvodima za njegu kože i kose.
Cocoa extract – Ekstrakt kakaovca: dobiven iz jezgre zrelih sjemenki biljke Theobroma Cacao. Daje okus proizvodima.
Coconut Oil – Ulje kokosa: prirodni emolijent i ovlaživač.
Coenzyme Q10 – Koenzim Q10: metabolički enzim koji se nalazi u stanicama svih živih organizama. Ako se koristi svakodnevno usporava proces starenja. Potiče stvaranje energije; stanice zacijeljuju, zaštićuju se i obnavljaju. Studije pokazuju da CoQ10 smanjuje oštećenja DNA za 70%. Značajno održava dermalni matriks (kolagen i elastin). Smanjuje dubinu bora za 27%. Ubrzava diferencijajciju i obnovu stanica. Jak je antioksidans.
Corallina Officinalis Extract – Ekstrakt koraljne crvene alge: ekstrakt alge koja raste na morskom dnu koje je bogato mineralima. Remineralizira kožu.
Cranberry Fruit Extract – Ekstrakt brusnice: prirodni antioksidns. Održava svježinu prirodnih ulja u lip plumperima.
Cucumber Fruit Extract – Ekstrakt krastavca: umiruje.
Cyclometihicone – Ciklometikon: derivat silicijevog dioksida. Emolijent, ima dobra klizna svojstva. (vidi dimetikon)
Cyclopentasiloxane – Ciklopentasiloksan: silkonski emolijent.
Decyl Glucoside - Decil glikozid: umiriuje iritiranu kožu.
Dimeticone – Dimetikon: dobiven iz pjeska (silike) koji je kombinacija minerala kvarca. Ključan je sastojak zato što zamjenjuje upotrebu ulja u proizvodima i nosač je mikroniziranog titanovog dioksida. Ujednačava sastav, daje stabilnost, nevjerojatnu mekoću i kremastu teksturu, vrlo je lagan. Omogućava dobro prikrivanje bez osjećaja težine. I nije komedogeničan te odbija vodu. Omogućuje da mikonizirani titanov dioksid refraktira svjetlo. Ovo je nevjerojatan sastojak koji je unaprijedio industriju stvaranja boja.
U nedavno objavljenom medicinskom članku naziva „Effective Sunscreen Ingredients and cutaneous Irritation in Patients with Roacea“, Dr. Nicolas i kolege su objavili da dodatak silikonskih baza (dimetikona i ciklometikona) u kreme za zaštitu od sunca značajno smanjuju iritacije kože. Studija je rađena zato što se pokazalo da zaštitni faktori pacijenatima s rozacejom uzrokuju iritacije kože. Također je dokazano da izvrsno vlaže kožu.
Ethyl Macadamiate – Etil makadamijat: ester ulja makadamije, koristi se kao emolijent.
Ethylxyl Pamitate – Etilheksil palmitat: emolijent dobiven iz palminog ulja.
Flavor – Okus: vanilija
Ginger Root Oil – Ulje đumbirova korijena: daje okus
Glycerin - Glicerin: dobiven iz biljnog ulja. Otapalo.
Glyceryl Polymethacylate – Gliceril polimetakrilat: ester glicerina, daje konzistenciju proizvodima.
Glyceryl stearate – Gliceril stearat: glicerinski derivat, emulgator i humektans.
Glycol Stearate – Glikol stearat: dobiven iz biljnog glicerina, humektans.
Grape Seed extract - Estrakt sjemenki grožđa: ekstrakt koji zacjeljuje i hrani kožu, antioksidans.
Grapefruit Peel Oil – Ulje kore grejpa i Grapefruit Seed Extract – estrakt sjemenki grejpa: antibakterijsko djelovanje. Prirodni konzervans.
Green Tea Leaf Extract – Ekstrakt lišća zelenog čaja: nedavno dokazana njegova hranjiva i ljekovita svojstva. Ima 20 puta veću antioksidativnu aktivnost od vitamina E i povećava učinkovitost zaštitnog faktora.
Hyaluronic Acid – Hijaluronska kiselina: molekula koja veže vodu.
Hydrated Silica – Hidratizirani silicijev dioksid. Dobiven iz pijeska. Zadržava 7 puta veću težinu od svoje, pa izvrsno apsorbira višak masnoće.
Hydrogenated Castor Oil – Hidrogenizirano ulje ricinusa: Umiruje kožu. Kombinacija ricinusova ulja, pčelinjeg i karnauba voska je zamjena petrolejske baze u konvencionalnoj kozmetici.
Hydrogenated Jojoba Oil – Hidrogenizirano ulje jojobe: ekstrakt graholikih sjemenki pustinjskog grma, biljke Simmondisia chinensis. U tradicionaloj medicini Meksikanci i Amerikanci koriste ovu biljku za njegu kose i kože. Hidrogenacija je proces u kojem se plinoviti vodik uvodi pod visokim tlakom kako bi se ulje skrutnulo.
Hydrolyezed Algae Extract – Hidrolizirani ekstrakt algi: nemasni ovlaživač koji kontrolira statički elektricitet. Obnavlja oštećenu dlaku. Hidroliza znači cijepanje tvari uz pomoć vode.
Hydrolyezed Jojoba Esters – Hidrolizirani esteri jojobe: Hidroliza znači cijepanje tvari uz pomoć vode.
Hydrolyezed Soy Protein – Hidrolizirani proteini soje: čiste, štite i jačaju.
Hydrolyezed Wheat Protein – Hidrolizirani pšenični proteini: : Hidroliza znači cijepanje tvari uz pomoć vode.
Hyroxyethylcellulose – Hidroksietilceluloza: celulozna guma.
Iron Oxides – Željezovi oksidi: željezo u kombinaciji s kisikom daje različito obojene minerale koje možemo pronaći u prirodi ili proizvesti sintetski. Boje su crveno-smeđa, crno-narančasta ili žuta, a to ovisi o postotku vode i čistoći.
Isopropyl Jojobate – Izopropil Jojobat: derivat ulja jojobe. Umiruje i vlaži kožu. Povezivanjem dviju molekula jojoba estera dobiva se spoj koji zadržava vlagu. Ulje koje najviše sliči prirodnom sebumu kože.
Isostearyl Neopentanoate – Izostearil neopentanoat: emolijent
Jojoba Esters – Jojoba esteri: ekstrakt graholikih sjemenki pustinjskog grma, biljke Simmondisia chinensis. U tradicionaloj medicini Meksikanci i Amerikanci koriste ovu biljku za njegu kose i kože. Ulje koje najviše sliči prirodnom sebumu kože. Osigurava zaštitu od UV zračenja.
Jojoba Seed Oil – Ulje sjemenki Jojobe: ekstrakt graholikih sjemenki pustinjskog grma biljke Simmondisia chinensis. U tradicionaloj medicini Meksikanci i Amerikanci koriste ovu biljku za njegu kose i kože. Osigurava zaštitu od UV zračenja.
Kaolin – Kaolin: poznat kao kineska glina. Korektivna sojstva. Upija višak masnoće s kože.
Kelp Extract – Ekstrakt smeđih algi: balansira proizvodnju sebuma.
Lemon Peel Oil – Ulje kore limuna: ulje dobiveno iz kore limuna. Daje aromu, čisti i odčepljuje pore. Osvježava i čisti kožu, te podiže raspoloženje.
Licorice Extract – Ekstrakt sladića: posvjetljuje kožu, djeluje protuupalno i antialergijski.
Lilac Ektract – Ekstrakt ljiljana: miris.
Macadamia Seed Oil – Ulje sjemenki makadamije: emolijent dobiven ekstrakcijom zimzelenog drveta koje raste u priobalnom pojasu istočne Australije (New South Wales i Queensland), a u komercijalne svrhe se uzgaja na Havajima i u Francuskoj.
Magnesium ascorbyl phosphate (vitamin C) – Magnezijev askorbil fosfat (vitamin C): stabilni derivat askorbinske kiseline. Dokazano koči proizvodnju melanina. Sprječava oštećanja kože koja nastaju djelovanjem UVB zraka. Dobar antioksidans i antiinflamatorik koji se koristi nakon eksfolijacije jer ima viši pH (manje je kiseo) od vodene otopine vitamina C.
Manganese Violet – Mangan violet: boja
Mango Seed Oil – Ulje sjemenki manga: ulje sjemenki tropskog zimzelenog drveta.
Meadowfoam Seed Oil –Ulje bijele limnate: dobiveno iz biljne vrste Limnanthes alba.
Mica – Mika (liskun): u prirodi se pojavljuje u obliku tankih, elastičnih listića koji se mogu lako razdvojiti. Boja varira od blijedo zelene do smeđe ili crne, može biti sjajna ili mutna. Micu koristimo zbog njenih dobrih zaglađujućih svojstava u obliku koji ne uzrokuje sjaj.
Montmorillonite: mekani filosilikatni mineral, mikrokristalične stukture. Sastojak gline. Ugušćivač i emolijent, zadržava pigmente. Više od 200 kultura (stari Egipćani, Nazareni, izvorni Meksikanci, Indijanci...) su koristili ovu glinu u medicinske svrhe.
Myrrh Extract – Ekstrakt myrrhe: zacijeljuje i ukalnja bolove. „Jedno od darova tri kralja“.
Octyldodecanol – Oktildodekanol: emulgator, emolijent.
Oleic Acid – Oleinska kiselina: sastojak životinjskih i biljnih masti i ulja. Kiselina koja je u našim proizvodima biljnog je podrijetla.
Olive Leaf Extract – Ektstrakt lišća masline: antioksidans i prirodni konzervans.
Ozokerite – Ozokerit: mineral voskaste strukture; mješavina ugljikovodika. Emulgator i ugušćivač.
Palm Oil – Palmino ulje: prirodni emolijent i ovlaživač.
Palmitoyl Oligopeptode – Palmitoil oligopeptid: tripeptid aminokiselinskog slijeda: Gly-His-Lys. Ovaj tripeptid stimulira sintezu kolagena i glikozaminoglikana. Klinička studija provedena na 30 volontera pokazala je da su im usne više hidratizirane, manje pucaju i većeg su volumena.
Panthenol – Pantenol: vitamin B, njeguje dlaku, dobar je za sva tkiva.
PEG-100 Stearate: emulgator.
Peppermint Leaf Exract – Ekstrakt lišća peperminta: aroma.
Phospholipids – Fosfolipidi: grade stanične membrane. Drži molekule vode na okupu.
Phytonadione (vitamin K): specijalist za rozaceju. Dr. Geoffrey Nase, izjavila je: „ Vitamin K je tajno oružje plastičnih kirurga za sanaciju postoperativnih ožiljaka (oštećene krvne žile). Jača stijenke krvnih žila (arteriola, kapilara i venula). Ako u dnevnu rutinu njege dodamo male koncenacije vitamina K smanjit će se vrećice ispod očiju (oteknuća), modrice i crvene proširene arteriole čija je struktura oštećena.
Pine Bark Extract – Ekstrakt kore bora: 85% - 95% proatocijanida i flavonoida ekstarhirano je iz kore bora French Maritime (Pinus pinaster). Čisti organizam od slobodnih radikala, prevenira štetan utjecaj UVB zraka i prirodni je konzervans. Ima 50 puta veću antioksidativnu moć od Vitamina E i 20 puta veću od Vitamina C. Molekula je puno manja od ova dva Vitamina, pa bolje penetrira kroz epidermis u dermis. Vodotopiv i što je najvažnije siguran je.
Plankton Extract (Alge Extract 1, omega 3 acid) – Ekstrakt planktona: visokom tehnologijom izolirani morski minerali koji dokazano hrane kožu, povećavaju vlažnost svih tipova kože, naročito suhe i zrele. Evidentirano je da djeluje protupalno, umiruje osjetljivu kožu. Potiče obnovu lipidne barijere kože. Na taj način koža ne gubi vlagu, tako da osjetljiva koža ne samo da je zaštićena, već joj je struktura poboljšana.
Polyethylene – Polietilen: polimer etilena. Ne apsorbira vlagu pa je dobar izolator.
Pomegranate Extract – Ekstrakt nara: prirodni antioksidans koji sadrži elagičnu kiselinu koja usporava proces starenja i eliminira štetan utjecaj slobodnih radikala.
Potassium Sorbate – Kalijev sorbat: konzervans za plijesni i gljvice. Netoksičan.
PVP – Polivinil pirolidin: plastična smola slična albuminu. Koristi se za omekšavanje konzistencije. (čest sastojak prehrambenih proizvoda i krvnih ekspandera).
Red 30 Lake: prirodna boja, Indigo vezan za kalcij.
Red 7 Lake: smola drveta vezana za kalcij.
Rice Starch – Rižin škrob: pulvizirane rižine granule. Kada se nanese ostavlja mekani, zaštini sloj na koži.
Rosemary Leaf Extract – Ekstrakt lišća ružmarina: dobiven iz zimzelene biljke u cvatu. Ima antioksidativno i protuupalno djelovanje.
SD Alcohol 39-C: djeluje antibakterijski i antiseptički, brzo hlapi. Dobiven fermentacijom škroba, šećera i drugih ugljikohidrata.
Seaweeds (Algin, Agar, Carrageenan) – Morske alge (algin, agar, karagen): djeluju protuupalno, hrane i hidratiziraju kožu. Osobe alergične na morske organizme trebaju izbjegavati ove sastojke.
Shea Butter – Shea maslac: prirodna mast dobivena iz ploda biljke karite.
Silica – Silicijev dioksid: snažni apsorbens i ugušćivač.
Silicone Powder – Silikonski prah: daje teksturu.
Sodium PCA – Natrijeva sol pirolidinskokarbonske kiseline: dobiva se enzimskom derivacijom glutaminske kiseline, koristi se kao ovlaživač kože. Dopire na mjesta gdje pirodni natrijev PCA ne može.
Sorbitan Isostearte – Sorbitan izostearat: humektans koji ostavlja baršunast osjećaj na koži.
Soybean Oil – Sojino ulje: prirodni ovlaživač i antioksidans.
Squalane – Skvalan: prirodni ovlaživač.
Stearic Acid – Stearinska kiselina: derivat iz maslačne kiseline, kore kaskarile i drugih ulja.
Sunflower Seed Oil – Suncokretovo ulje: dobiveno mljevenjem velikih sjemenki suncokreta, bogato vitaminom E.
Superoxide Dismutase - Superoksid dismutaza: enzim koji ima bakar u strukturi. Djeluje na slobodne radikale.
Tangerine Extract – Ekstrakt mandarine: prirodni ekstrakt iz kore zrelih mandarina, smiruje i hrani kožu.
Tea Tree Extract – Ekstrakt čajevca: prirodni antiseptik.
Titanov dioksid: dobiven iz titana koji je izoliran iz minerala rutila i ilmenita. Od svih poznatih minerala on osigurava najjače prikrivanje što je evidentirano u FDA monografiji. Tkođer je jedan od najčišćih i najdjelotvornijih aktivnih sastojaka za zaštitu od sunca.
Tokoferol: Vitamin E je dobar za kožu. Antioksidans i prirodni konzervans. Mi koristimo Vitamin E prirodnog podrijetla zbog malog broja alergijskih reakcija na taj spoj.
Tribehenin: Ester glicerina i behenske kiseline, pronađen u sjemenkama. Emolijent i lubrikant.
Triisostearyl – Triizostearil: gel deriviran iz limunske kiseline koji daje teksturu i klizna svojstva ruževima i balzamima. Prirodna je alternativa petrolejskim derivatima koji se tradicionalno koriste u proizvodnji.
Turbinado Shugar – Turbinado šećer: kristalični, organski smeđi šećer koji nježno eksfolira.
Ultramarines – Ultramarin: prah jako plave boje dobiven mljevenjem minerala lapis lazula.
Vanilla Extract (and) Sweet Almond Extract – Ekstrakt vanilije i slatkog badema: mješavina eteričnih ulja, slatkog badema i vanilije, koja poboljšava teksturu kože i služi kao prirodni konzervans.
Wheat Germ Glycerides – Pšenične klice: bogate Vitaminom E, snažan antioksidans, poboljšavaju teksturu i omekšavaju kožu.
Wheat Starch – Pšenični škrob: omekšava i umiruje kožu.
White Tea Leaf Extract- Ekstrakt lišća bijelog čaja: jak antioksidans.
Willow Bark Extract – Ekstrakt kore vrbe: Izvanredna protuupalna i antibakterijska svojstva. Jedan od rijetkih sastojaka koji se izvorno nalaze u prirodi i u OTC pripravcima. Prirodni je izvor salicilne i beta-hidroksi kiselina koje su ljekovite za aknoznu kožu.
Witch Hazel Extract – Ekstrakt Vještičje ljeske: prirodni adstrigent, brzo hlapi.
Xanthan Gum – Ksantan guma: uguščivač, emulgator i stabilizator pripravaka.
Ylang Ylang Flower Extract – Ekstrakt cvijeta Ylang Ylanga: infuzija eteričog ulja Ylang Ylanga. Regulira lučenje sebuma i djeluje kao afrodizijak.
Zinc Oxide – Cinkov oksid: poznat pod nazivom „Cvijeće cinka“, izoliran iz sfalerita koji se nalazi u vapnenjačkim i dolomitnim stijenama. Vjeruje se da liječi kožne bolesti. Netopljiv je u vodi. Stavlja se u masti i pomade te djeluje antiseptički i štiti kožu.
Zinc Stearate – Cinkov stearat: cinkov sapun (miješavina cinkovih soli). Koristi se u kozmetičkoj indudstriji zbog svojih adhezivnih svojstava.